۳ July روز جهانی بدون پلاستیک نامگذاری شده که در کشورما نیز، روز ۲۱ تیرماه به عنوان روز بدون پلاستیک در نظر گرفته شده است. اساسا چنین نامگذاری های در شرایطی صورت می گیرد که به وضعیت موجود درباره مسئله ای خاتمه داده شود وفرهنگ سازی درباب آن آغاز شود و استفاده اصولی تر ومناسب تری جایگزین آن شود.
پلاستیک سلامتی انسان را نیز به خطر انداخته تا جایی که می توان گفت هوا، غبار، آب و غذا میتوانند براحتی ما را در معرض مواد شیمیایی موجود در پلاستیکها قرار دهند.
گفته می شود قرار دادن نان داغ در کیسه پلاستیکی باعث شکسته شدن شاخه های پلیمری کیسه و ورود مونومر به داخل مواد موجود در آن و در نتیجه ورود به سیستم غذایی و بدن انسان خواهد شد که در نهایت در دراز مدت منجر به سرطان می شود، همچنین نوشیدن چای و همچنین آب یخ زده در داخل ظروف پلاستیکی در صورت مداوم در دراز مدت می تواند موجب ایجاد سرطان های دستگاه گوارش شود،حتی گفته شده بلعیده شدن پلاستیک توسط موجوداتی که به هر شکل منبع غذایی انسان هستند، می تواند بر سلامت انسان ها تاثیرگذار باشد، که این ها تنها نمونه هایی از تاثیرات پلاستیک بر سلامت انسان است.
البته باید اذعان کرد سوزاندن ودفن کردن پلاستیک ها نیز کارساز نخواهد بود بلکه برعکس آنها را وارد زنجیره غذایی و آبهای زیرزمینی خواهد کرد ونسل های آینده را مجبور خواهد کرد با این بحران دست وپنجه نرم کنند.
بی تردید با توجه به مضرات این ماده در سلامت انسان ومحیط زیست حرکتهایی نیاز است تا استفاده از پلاستیک کنترل شود، چرا که درکشور ما بنظر می رسد انگونه که باید وشاید به این مسئله بها داده نشده ودرسبد کالاهای خانواده همچنان این ماده دیده می شود و سیر صعودی وافزایشی نیز داشته و فرهنگ سازی خاصی نیز دراین زمینه صورت نگرفته و هیچ کدام از ما نیز خود را ملزم به رعایت این مسئله نکرده ایم و شاید اصلا نسبت به تبعات ان آگاهی و اطلاعات لازم را نداریم و حتی شاید بتوان گفت هیچ گونه کلاس وغرفه آموزش وبرنامه خاصی درطول سال دراین زمینه برگزار نشده است.
دراین میان تغییر الگوی مصرف کیسه های پلاستیکی، استفاده از پاکت و کیسه های پارچه ای برای خرید، برنامه خرید کالاهایی با کمترین پلاستیک،فرهنگ سازی از طریق رسانه ها،جلوگیری دولت ازخط تولید نایلکس وعرضه آن، ایجاد فضای مناسب برای بازیافت از جمله مهمترین راهکار هایی است که می توان در زمینه کاهش وکنترل مصرف پلاستیک بکار گرفت.
البته ۲۱ تیر تنها روزی نمادین است ولازم است درهمه طول سال با توجه به آثار زیار بار پلاستیک این مسئله مورد توجه قرار بگیرد واقدامات اساسی برای کنترل وکاهش آن لحاظ واجرایی شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.